Jäsenalueelle

Blogit

7.3.2018 17.43

Psykiatrian tulevaisuus on nuorissa lääkäreissä

Jukka Kärkkäinen, LT, psykiatrian erikoislääkäri, Suomen Psykiatriyhdistyksen pääsihteeri

Jokaisen psykiatrin vastuulla on tukea nuoria erikoistuvia lääkäreitä pitkälle ja menestyksekkäälle uralle psykiatrian parissa.Nuorten lääkärien liitto (NLY) julkaisi vuoden alussa nuorille erikoistuville lääkäreille tehdyn Viiden tähden erikoistumispaikka -kyselyn tulokset. Tyytyväisyyttä omaan erikoistumisalaan ja -paikkaan lisäsivät muun muassa hyvä seniorituki, koulutuksen laatu sekä työilmapiiri. Psykiatria sijoittui kyselyssä parhaiden erikoisalojen kärkeen. Tästä saamme olla ylpeitä. Näihin tuloksiin päästään jatkossakin kuitenkin vain, jos meistä jokainen kohtelee kollegoita – niin nuoria kuin kokeneita – kunnioittaen ja tasa-arvoisesti.

Yle julkaisi erittäin huolestuttavan uutisen, jossa eri puolilla Suomea työskentelevät nuoret lääkärit kertovat kohtaamastaan epäasiallisesta käytöksestä. Simputusta, nöyryyttämistä ja muuta epäasiallista kohtelua ovat jutun mukaan harrastaneet kokeneet senioritason lääkärit. Yksi haastateltavista kertoi, ettei koe voivansa kysyä seniorilääkäreiltä neuvoa epävarmoissa tilanteissa.

Lääkäriliiton Erikoislääkäriennuste vuoteen 2030 mukaan psykiatrian erikoislääkärien määrä vähenee noin neljänneksellä, kun eläköityminen kiihtyy 2020-luvulle tultaessa. Psykiatriassa on viime vuosina panostettu erikoistuvien lääkärien koulutukseen ja tyytyväinen nuori psykiatri on parasta mainosta, jota alamme voi vasta valmistuvien lääkärien keskuudessa saada.

Tähän voi jokainen omalla toiminnallaan vaikuttaa myös tulevaisuudessa. Jatketaan hyvää työtä, jota tähän asti on tehty. Kun nuori lääkäri lähestyy epävarmassa tilanteessa, meidän kokeneempien psykiatrien tehtävänä on antaa tukea ja kannustaa. Arvostetaan sekä vanhoja että uusia kollegoja. Puututaan heti, kun huomaamme, että nuori kollega on joutunut epäasiallisen tai nöyryyttävän hyökkäyksen kohteeksi.

Me psykiatrit, kuten muutkin lääkärit, olemme usein eturintamassa kohtaamassa potilaita. Lääkärin työ on raskasta ja vastuu on suuri. Samaan aikaan julkisessa keskustelussa lääkärit, terveydenhuolto ja jopa Käypä hoito -suositukset saattavat joutua aiheettoman ja väärään tietoon perustuvan kritiikin kohteeksi. Sote-uudistuksen kynnyksellä meidän tulee myös pitää huolta, että psykiatriaan ja laadukkaaseen hoitoon panostetaan myös tulevaisuudessa. Siksi on erityisen tärkeää, että me emme käy toisiamme vastaan, vaan ymmärrämme kollegiaalisuuden merkityksen. 

Kollegiaalisuus antaa meille voimaa tehdä parasta mahdollista työtä suomalaisen mielenterveyden puolesta.Jukka Kärkkäinen 

LT, psykiatrian erikoislääkäri

Pääsihteeri, Suomen Psykiatriyhdistys


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja