Jäsenalueelle

Blogit

6.2.2018 18.25

Sattuma ja oma kiinnostus ohjasivat erikoistumaan oikeuspsykiatriaan

Joni Liskola LL, Oikeuspsykiatriaan erikoistuva lääkäri

Psykiatria ei ollut minulle itsestään selvä valinta, mutta oikeuspsykiatria on mahdollistanut minua kiinnostavien aiheiden yhdistämisen työssäni. Moniammatillisuus, lääkärin rooli sekä potilaiden onnistumiset motivoivat.TEAKTyöskentelin aiemmin päihdepuolella, jolloin mietin haluanko erikoistua ollenkaan vai riittäisikö minulle pelkästään esimerkiksi päihdelääketieteen erityispätevyys. Tätä edeltävästi olin työskennellyt muun muassa terveyskeskuksessa sekä nuorisopsykiatrialla, jonne olin alun perin myös ilmoittautunut erikoistumaan.


Valmistumisen jälkeen ensimmäiset kokemukseni psykiatriasta olivat ristiriitaisia. Pidin potilaiden kanssa työskentelystä, mutta lääkärin rooli oli minusta psykiatrialla erikoinen. Silloisessa työpaikassani oli kova lääkärivaje, minkä vuoksi en kokenut saavani oman ammattiryhmäni edustajilta juurikaan ohjausta. Aloin jopa pohtia erikoisalan vaihtoa.Päihdeyksiköissä työskennellessäni huomasin kuitenkin, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitaminen herättää minussa mielenkiintoa. Tykkäsin pohtia alaan liittyviä perimmäisiä kysymyksiä, kuten sairauden tai onnistuneen hoidon määrittelyä tai sitä, kuka ansaitsee saada hoitoa. Psykiatriassa ja erityisesti päihdepuolella on paljon potilaita, joiden ongelmiin liittyy asenteellisuutta ja syyllistämistä. Olen usein ajatellut, että on vain sattumaa, kuka on pöydän toisella puolella hoidettavana ja kuka hoitavana.


Päädyin kokeilemaan oikeuspsykiatriaa hieman sattumalta. Olin huomannut, että päihdeongelmien lisäksi persoonallisuuden häiriöt ja näihin liittyvät vuorovaikutuksen haasteet olivat aiheita, joista jaksoin lukea varsin paljon. Oikeuspsykiatriassa olen päässyt yhdistämään näitä minua erityisesti psykiatrian sisällä kiinnostavia aiheita. Koen olevani tekemisissä asioiden kanssa, joista todennäköisesti lukisin vaikka olisin valmistunut täysin toiselle alalle. Koen olevani etuoikeutettu työssäni.


Alkuvaiheessa epävarmuutta minulle aiheuttanut lääkärin rooli on nykyisin minusta työn parhaimpia puolia. Oikeuspsykiatrialla moniammatillinen yhteistyö on korostunut. Tykkään tiimityöskentelystä ja toivon että kehityn siinä tulevaisuudessa paremmaksi. Potilaiden kuulluksi tuleminen on äärimmäisen tärkeää, ja vaikka lääkärillä onkin hoitovastuu ja usein päätöksentekovastuu, on tärkeää että myös muut ammattiryhmät tulevat kuulluksi.  


Pidän potilaistani ja koen, että heidän kanssaan pystyy saamaan onnistumisia kärsivällisyydellä ja tekemällä asioita huolellisesti. Lisäksi oikeuspsykiatrialla on usein mahdollisuus pitkiin hoitosuhteisiin, jolloin potilaat oppii tuntemaan paremmin.


Alalla joutuu olemaan tekemisissä toisinaan myös hyvin synkkien asioiden kanssa, mutta työ on opettanut sen, että aivan kaikista asioista löytyy niitä harmaan sävyjä eivätkä asiat ole niin mustavalkoisia kuin äkkiseltään saattaa tuntua. Joudumme toisinaan myös tekemään varsin isoja päätöksiä, joilla on suuri vaikutus yksilön elämään. Varsinkin alkuvaiheessa tämä toisinaan askarrutti ja saattoi aiheuttaa paineita. Kaikkeen kuitenkin taitaa jonkin verran tottua ja hyvä seniorituki tekee tällaiset asiat helpommiksi.
Peace & Love,

Joni Liskola

LL, Oikeuspsykiatriaan erikoistuva lääkäriPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja